Yeni İş Kurmak İçin Neler Gereklidir?
Yeni İş Kurmak

Yeni İş Kurmak İçin Neler Gereklidir?

Yeni iş kurmak hemen herkesin hayali olan bir olgudur. Kimisi küçük bir kitap – cafe sahibi olmak ister, kimisi sahaf olmak, kimisi de yüksek ölçekli şirket yönetmek… Bütün bu hayaller elbette ki oldukça güzeller ancak işin bir de gerçekçi boyutu bulunmakta. Yeni bir iş kurmak için temel olarak gerekenler ise aslında herkesin bildiği ancak uygulamada sorun yaşadığı şeyler.Yeni bir iş için cesaret dışında gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.

Yeni Bir İş Fikri

Yeni iş kurmak için çok yenilikçi fikirlere ihtiyaç duymanıza gerek yok. Hatta fazla yenilikçi fikirler bazı yerlerde işlemez ve batabilirsiniz de. Örneğin küçük bir Anadolu kasabasında korku evi temalı bir yer açarsanız iş yapmanız oldukça zor olacaktır. Çünkü korku evi temalı yerlere en çok gidecek olan kişiler liseli ve üniversiteli gençlerdir. Buna göre çevrenizde neyin eksik olduğu, ne iş yaparsanız tutabileceği, ne konuda yetkinliğinizin olduğu konu başlıklarını kafanızda iyice tartıp işe girişmeniz yararınıza olacaktır.

Yeni Bir İş İçin Gerekli Sermaye

Sermaye, yeni iş kurmak isteyen kişiler için olmazsa olmaz. Sonuçta pazarda limon bile satacak olsanız o bir kasa limonu almak için belli bir miktar paranızın olması gerekmektedir. Tabii limon satacaksanız o anki bir kasa limon fiyatı yeterli ancak işiniz ne kadar büyük olacaksa o kadar uzun süreli paranızın hazır olması gerekmektedir. Bu da şu demek; örneğin bir cafe açacaksanız ilk 6-8 aylık kişisel giderlerinizin kenarda hazır durması gerekmektedir. Yani elli bin tl sermayeniz varsa hepsiyle işinizi kurup geliştirmeye çalışmayın. Basitçe parayı üçe bölerek üçte biri sizin gideriniz, üçte biri ilk iş gideri, üçte biri de vergiler, ekstra ödemeler gibi şeyler için hazırda durmalıdır. Vergiler konusunda ise tanıdığınız ve güvendiğiniz bir muhasebeci ile anlaşarak hesabı onun tutmasını sağlayın ancak körü körüne güvenmek yerine üç ayda bir hesapları kendiniz de inceleyin.

Yeni iş kurmak isteyen birisinin en dikkat etmesi gereken şey maddi durumdur. Örneğimiz üzerinden gidersek bir cafe için öncelikle cafe içi malzemeler ve bir dükkân gerekmektedir. Ancak elinizdeki paranın hepsini buna harcarsanız çıkacak olan vergi gideri ve iş yapamama durumunuzu göz önünde bulundurursak kişisel ihtiyaçlara para kalmayacaktır. Bunun için evrensel kural olarak paranızı üçe bölmenizi tavsiye ediyoruz. İlk kısım cafe içi malzemeler için harcanacak kısımdır. İçeriyi güzelce döşemek ve kafanızdaki konsepti oluşturmak için gereklidir. İkinci kısım vergiler ve diğer giderler için gereken kısımdır. Vergi konusu altında yüzlerce şey söylenebilir ancak bilmeniz gereken şey kdv, stopaj, gelir vergisi… gibi çokça vergi ödemeniz gerektiğidir. Bunun için tanıdık ve güvendiğiniz bir muhasebeci tutarak bu işleri onun yapmasını sağlayabilirsiniz ancak bir şartla. Her iki ya da üç ayda bir hesapları kendiniz kontrol ederek gelir gider dengesini gözünüzle görün.

İstikrar

İstikrar konusu aynı işi yapmaya devam edin konusundan ziyade aynı işi aynı şevkle yapmaya devam edin konusudur. Çünkü günümüz ekonomik durumunda genellikle ilk bir sene düzenli olarak iş yapamayabilirsiniz. Siz düzenli olarak iş yapamazken sermaye konusu altında söylediğimiz kenarda duracak olan paranız sizi kurtaracaktır. Ancak iş yerinizi kurtarmak için düzenli olarak işinize devam etmeniz, reklam vermeniz, müşterileriniz arasında dürüst işletmeci olarak anılmanız yeni iş kurmak isteyenler için önemlidir. Bu süreçte işinizden ve kendinizden taviz vermezseniz müşteriler sizi tercih etmeye başlayacak ve kemik müşteri kitlesine sahip olacaksınız.

Karar Aşaması

Karar aşaması yeni bir iş kurmaya karar vermekten ziyade bu işi hangi kolda ve nerede kuracağınızı içermektedir. Cafe örneğinden gidersek bu cafenin teması ne olacak, hangi bölgede bulunacak, ne kadar içeriği zengin olacak, menüde neler olacak gibi kararları vermeden işe girişmek, körü körüne bir işe dalmak hiç iyi sonuçlar vermeyecektir. Hedef kitleyi iyi belirleyip bölgenin ihtiyaçlarına uygun bir iş yeri açılırsa daha sağlıklı sonuçlar alınacaktır. Cafe müşterileri genellikle genç kesim olduğu için onların yoğunlukla takıldığı bölgelerde açılacak bir cafe işlerinizi düzene koyana dek size gerekli rahatlığı sağlayacaktır.

Sabır Çok Önemlidir

Yeni iş kurmak için heyecanlı olan kişilerin en büyük eksiğidir sabır. Parayı üçe böldüğünüzde geri kalan üçte birlik kısım burada işinize yarayacak çünkü her yeni işletmeye deli gibi müşteri yağmıyor maalesef. Yeni işletmeler bir seneye kadar kemik kitlelerini oluşturmaya çalışabiliyorlar. Bu süreçte de size gereken şey her gün aynı hevesle işinize devam etmeniz ve müşteri çekmeye çalışmanız olacaktır. Unutmayın ki yeni işletmeler, müşteriler için de bilinmeyen bir yer olduğu için gidip gitmemekte kararsız kalabiliyorlar. Bunun için de işletmenizi sürekli halde tutmanız ve kemik müşteri kitlesi elde etmeniz yararınıza olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir